9. tammikuuta 2016

Hiivakoira suosittelee osa 1: Perustietoa hiivasta

Vuonna 2016 Team Navekon julkaisee blogissa teeman, jota ei ole ennen nähty: Hiivakoira suosittelee on sarja, jossa käydään läpi hiivasta painivien koirien ongelmia ja niihin ratkaisuja. Tekstit ovat pääasiassa omaa kokemusta ja tarkoituksena olisi auttaa muita hiivakoiria ja niiden omistajia.

Lähdetäänpä ensin perusasioista liikkeelle. Eli Mitä hiiva on?
"Koiran hiiva on useimmiten Candida Albicans nimisen hiivatyyppisen sienen aiheuttama infektio. C. Albicans kuuluu koiran normaaliflooraan ja esiintyy pääosin suolistossa, mutta sitä löytyy myös kurkusta sekä genitaalialueilta. -- Hiivaongelma tarkoittaa aina immuniteettijärjestelmän ongelmaa." - Katiska

Hiiva on siis suolistoperäinen oire, jota ei siis periaatteessa vain "ilmesty" koiralle. Mutta mikä tahansa, mikä saattaa järkyttää bakteeritasapainoa, voi laukaista koirassa hiivan. Hiiva ei ole tarttuva sairaus, joten laumassa voi olla koiria, joilla on hiiva ja myös täysin terveitä koiria.

Miten hiiva todetaan?
Hiivan pääasiassa näkyvimpiä oireita on ihon punoitus ja ärsytys, korvissa saattaa haista makea, lähes "mallasmainen" tuoksu. Korvissa saattaa olla tummaa töhnää, joka voi olla joko pehmeää tai kuivaa. Koira pyrkii nuolemaan hiivasta kärsiviä tassujaan ja korvat ovat usein kosketusarat. Koirasta tulisi aina ottaa eläinlääkärillä näytteet, jotta voidaan olla varma onko kyse hiivasta.

Kuinka hiiva hoidetaan?
Hiivan hoitaminen lähtee aina ensin ruokavalion muutoksesta sekä ulkoisten oireiden lääkitsemisestä. Hiiva saa ravintonsa sokerista, eli ruoan hiilihydraateista. Jotkut koirat voivat syödä kuivaruokaa ja hiiva pysyy kurissa tiettyä nappulamerkkiä syöttämällä, kroonisemmilla hiivapotilailla siirrytään raakaruokintaan. Eliminaatiosta lisää täällä. Koiralle voidaan syöttää kuivaruokaa, joka sisältää hiivaa, sillä nämä kaksi hiivaa ovat eri sukua eivätkä siis lisää tai vähennä hiivaoireita.

Ruoan sekaan kannattaa lisätä reippaalla kädellä maitohappobakteereita, koska suolisto on retuperällä. Maitohappobakteerien tehtävä on tuottaa suolistoon hyviä bakteereita, joita esimerkiksi hiivan häätöön määrätty antibiootti on tuhonnut. Maitohappobakteereita on hyvä lisätä koiran ruokavalioon jatkuvasti, etenkin kun on kyse sitkeästä hiivasta.

Molkosan, tai halvempi versio Finnmolke, sopii hyvin annettavaksi sekä sisäisesti sekä ulkoisesti. Sitä voidaan sekoittaa loraus juomaveteen, pieni määrä ruoan joukkoon ja laimennettuna sillä voidaan pyyhkiä tassuja tai korvan pintoja. Etikkaa voi myös lisätä ruokaan pienen tilkan.

Korvia voidaan myös puhdistaa erilaisilla puhdistusaineilla: itse suosittelen etikkaa sisältäviä puhdistusnesteitä, esimerkiksi Malacetic Aural tai Avital Ear. Näistä jälkimmäinen on erittäin hyväksi todettu. Eläinlääkäriltä voi myös saada reseptin Canofite-korvatippoihin, joilla on ainakin tässä taloudessa hoidettu korvahiivaa hyvällä tuloksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti