16. elokuuta 2017

#pikakurssiraakaruokintaan: Kuinka paljon raakaruokinta maksaa?

Kuinka paljon koiran barffaus maksaa
Kuinka paljon maksaa koiran ruokinta lihalla
Raakaruokinnan hinta
Koira barf hinta
Koiran lihojen hinta
Barffaus hinta
30kg koiran barf maksaa kuussa

Tuosta taas muutama asiasana, jolla blogiini on päädytty. Raakaruokinnan aiheuttamia kustannuksia googlaillaan harva se päivä ja se on myös puhuttava aihe erilaisissa koiraryhmissä.

Täysin yksiselittäistä vastausta hintoihin ei ole. Kustannuksiin vaikuttaa aina moni asia, joista muutamia käydään lävitse tässä postauksessa.

OSTOPAIKKA
On sanomattakin selvää, että jos koiran lihat ostaa lihatiskiltä, on hintakin sen mukainen. Markettien lihahyllyistä saattaa tehdä hyvät ostokset pienelle kissalle tai koiralle, etenkin punaisten lappujen keskeltä (-30% hinnat). Paikallisessa S-marketissa tavallinen sika-nauta maksaa 4,26€/kg, kun taas paikallisessa eläinkaupassa sen kilohinta on 3,18€. Tokihan laatu on lihoissa aivan eri, eläinkaupan sikanautaa en laittaisi omalle lautaselleni.

Marketin ja eläinkaupan lisäksi muita mahdollisia ostopaikkoja ovat mm. läpi Suomen ajelevat pakasteliha-autot, paikalliset tuottajat, erilaiset Facebook-ryhmät ja metsästäjäpiirit. Olemalla aktiivinen ja kyselemällä myös oman paikkakuntasi naapurikunnilta voit löytää edullista, laadukasta lihaa. Samoiten etnisten kauppojen pakastealtaista saattaa joskus tehdä löytöjä.

LAATU
Lihojen laaduissa on eroa, myös niissä mitä ostetaan eläinkaupoista. Raakapakasteiden tuotesisältöjä kannattaa aina silloin tällöin vilkasta, sillä nahasta, jänteistä, rustoista ja muusta ns "turhasta" ei kannata maksaa maltaita. Sidekudospitoisten ruhonosien - joihin kurkkutorvet, maha, keuhkot, korvat, jänteet, nahka, rustot jne kuuluvat - valkuaisen laatu on olennaisesti huonompi kuin lihan. Myös koneellisesti eroteltu liha voi sisältää "yllätyksiä".

Jos etsii eläinkaupan laadukkaimpia lihoja ja on myös valmis maksamaan siitä, on palaliha paras vaihtoehto. Toki jauhettuna mallinakin löytyy huima valikoima lihoja. Muutamia esimerkkejä mainitakseni: Maukkaalta löytyy esimerkiksi broilerin kivipiiraa, Kennelrehulta saa broilerin fileepalaa, Hurjalta naudan palalihaa, Mur-Kissiltä possun palalihaa, Mushilta broilerin sydäntä, Vauhti-Raksulta naudan sydäntä sekä Taikamuonalta krossilihaa jonka sidekudospitoisuus on vain 5%.

MÄÄRÄ & MUOTO
Kissan, muutaman pikkukoiran tai yhden keskikokoisen koiran omistajan ei tarvitse hirveästi kilohinta tuijotella, jos ostot ovat vähäisiä. Jos koiran syömä ruokamäärä on vaikkapa 200g päivässä, ei lompakossa tapahdu suuria konkursseja oli lihapötkön kilohinta sitten 3 euroa tai 4,5 euroa. Siinä vaiheessa kun lihaa menee paljon, syöjiä on useita tai allergisen koiran ruokarajoitteet ovat suuret, on merkitystä myös sillä maksaako tuote 2 euroa kilolta vai 1,5e.

Ostaessasi isompia eriä, säästät aina kilohinnassa. Tämä pätee lähestulkoon jokaikiseen (ruoka)tuotteeseen mitä ostaat. Useat eläinkaupat tarjoavat määräalennuksia, mikäli ostat tietyn verran kiloissa tai pötköissä. Alennus voi parhaimmillaan olla jopa 20%. Vaikka kilohinnassa ei olisi kuin muutaman kymmenen sentin hintaeroja, voi hinta vaihdella isommissa erissä paljonkin. Esimerkiksi sika-nauta jauheliha maksaa Mushilla 500g pötkö 2,96€/kg, kun taas 10kg laatikolle jää kilohinnaksi 2,27€. 20 pötköä (= 1000g) sika-nautaa maksaa siis 29,6€, kun taas suurkuluttajalaatikossa se maksaa 22,67€. Hintaeroa jää siis 6,93€ eli noin pyöreästi 70 senttiä kiloa kohden. Tällä kuudella eurolla saa jo vaikka mitä.

Pakkaustavalla on myös aina merkityksensä hinnoissa. Äsken mainitsemani Mushin sika-nauta maksaa pullaversiona 4,39€/kg. Toki jos ruokintamuoto on 50/50, syöjänä on pieniruokainen koira tai antaa lihaa harvoin, ei tuolla kilohinnalla ole juurikaan merkitystä. Pääasiassa kaikki pullaversiot ovat kilohinnaltaan kalliimpia kuin pötköt, levyt ja kuutiot, johtuen siitä että pullat joudutaan pakastamaan vielä erillään ennen pusseihin laittoa. Jos olet itse valmis sulattamaan 20kg:n lihalevyn omassa kylpyhuoneessasi, saat siitä kyllä kilohinnassakin anteeksi.

ITSE LIHA
Viimeisin, muttei vähäisin kategoria on itse liha. Jos syötät sika-nautaa, sikaa, kanaa, nautaa jne mitä tahansa lihaa, millä on hyvä saatavuus ympäri vuoden, sen hinta on halvempi kuin sellaisten lihojen, joita saadaan vain tiettynä kautena. Oikeastaan kaikki metsästettävät lihalajit (poro, peura, hirvi, ankka, fasaani, sorsa jne) ovat kalliimpaa hintaluokkaa. Osaltaan syy on niiden harvinaisuudessa ja kalliissa tuotantotavassa, osaltaan taas saatavuudessa.

Mitä 'oudompi' tai harvinaislaatuisempi osa eläimestä on tarjolla, sitä korkeammaksi kilohinta nousee. Tällä hetkellä esimerkiksi broilerin sydän ja kivipiira ovat suosittuja lihoja laihduttajien sekä kissanomistajien keskuudessa, mutta koska broilerilla on vain yksi sydän, on niiden saatavuuskin huomattavasti huonompi kuin esimerkiksi naudasta jauhetun jauhelihan mitä saadaan ruhosta useita kymmeniä, ellei satoja kiloja. Lisäksi täysravinnot ovat aina pääsääntöisesti kalliimpia kuin yksittäiset lihapötköt ja levyt, mutta valmiita täysravintoja ostamalla pääsee itse edes vähän vähemmälle purkkihelvetistä.

LOPPUSANAT

Suurin vaikuttaja ruoan hintaan on aina koira. On eriasia ruokkia 10kg kokoista närästelevää ja allergista koiraa kuin samanlaista, mutta 50kg painavaa aktiivista koiraa. Allergisten koirien kanssa joudutaan pelleilemään paljon lisillä, eli löytämään ne toimivat yhtälöt. Närästelevät koirat tarvitsevat usein hyvin sulavia lihoja, jolloin tarpeeseen voi tulla ihmislaatuinen, kypsennetty kana jne.

Muffe painaa n. 40kg ja sen suurinpiirteinen kuukauden ruokabudjetti näyttää tältä:
• 600g jauhelihaa (4,5€/kg) - 2,7e
• 80g luista jauhelihaa (3,22€/kg) - 0,26e
• 3 x sinkki (0,03€/kpl) - 0,10e
• 3 x mhb (0,12€/kpl)0,39e
= 3,45€/pv / 103,5e/kk

Toki nämä laskelmat muuttuvat hyvin paljon kuukauden sisällä, kerran viikossa maksa ja D-tipat jne. Välillä syödään kalliimpia raaka-aineita (hirven palalihaa, riistanugetteja, kalkkunanpyrstöjä jne), välillä taas mennään sieltä missä on halvinta ja mitä saa isoja eriä ostettua. Terveellä koiralla kuukausihinnaksi voisi tulla n. 55e, olettaen että koira söisi Kennelrehun halvinta sika-nautaa (1,8€/kg).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti